Vergeving is niet iets dat je voor anderen doet, het is iets dat je voor jezelf doet.
Pasen. Hmmm. Ik moet denken aan vergeving. Zo groot woord. Ik kom uit een familie van Poolse katholieken. Verheerlijken van lijden en opoffering hebben we met de moedermelk gekregen. Mijn ouders hebben ons geleerd elkaar te vergeven maar niet onszelf. Ik ben ongeveer op de helft van mijn leven en heb niet altijd het gevoel dat ik veel te vergeven heb, of vergeving nodig heb. Toch komt vergeving dan regelmatig naar voor. En zeker met Pasen. Waarom?
Volgens Hannah Arendt voorkomt de vergeving dat wij vasthouden aan ons verleden, verstenen als de vrouw van Lot, vervallen tot gevoelens van ressentiment, meer dood dan levend zijn. Vergeving schept een nieuwe wereld, een nieuwe situatie, waarin je herboren kunt leven en werken.
Wanneer iemand, bewust of onbewust, jou pijn heeft gedaan, is één van de moeilijkste dingen waarmee je te maken krijgt bij het oplossen van de situatie, vergeving. Soms voelt het alsof het gemakkelijker is om niet te vergeven en dat het antwoord is om de persoon in kwestie gewoon uit jouw leven te verwijderen. Je wordt boos, misschien zelfs woedend. Je voelt pijn, wrok en bitterheid. Je voelt je gekwetst, je ziet jezelf als slachtoffer. Soms gaat jouw frustratie ook gepaard met verdriet.
Ook is in sommige gevallen het beëindigen van de relatie misschien de juiste keuze, we zijn alleen vrij als we echt hebben vergeven. Als we bitterheid in ons hart koesteren tegen iemand, doen we alleen onszelf pijn omdat wij diegenen zijn die de bitterheid koesteren. Kiezen om te vergeven is ervoor kiezen om die last te verlichten, ervoor te kiezen vrij te zijn van het verleden en ervoor te kiezen onszelf niet als slachtoffer te zien.
Om te kunnen vergeven, moet je gewoon klaar zijn om je niet langer te identificeren met het lijden dat jou is aangedaan. Vergeving is iets dat je voor jezelf doet, en jouw vergeving naar anderen is een verlengstuk van jouw bereidheid om je eigen pijn los te laten. Om op dit punt te komen, begin je met het volledig accepteren van wat er is gebeurd. Door deze acceptatie kun je je eigen emoties voelen en verwerken.
Eigenlijk maakt het niet uit wie deze toestand heeft veroorzaakt. Het zijn jouw emoties die vooral op jou extreem negatieve effecten hebben. Vergeven zal je de meeste voordelen opleveren.
Vergeving is niet iets dat je voor anderen doet, het is iets dat je voor jezelf doet. Het gaat over het loslaten van de woede en pijn die je pijn doen.
Vergeving is iets dat je kiest wanneer je klaar bent om verder te gaan zonder terug te kijken naar de kortstondige haat die je ervan kan weerhouden normaal te functioneren. Vergeving gaat in de eerste plaats over je eigen bevrijding van schade of wrok uit het verleden, dat je een gevoel van innerlijke kracht en veiligheid kan geven. Het is een bevrijding van giftige emoties.
Door een ander te vergeven, bied je jezelf een innerlijke vrede aan die niet vereist dat de ander in jouw leven aanwezig blijft. Vergeving betekent niet dat wat er is gebeurd oké was en dat deze persoon aanwezig moet blijven in je leven. Vergeving betekent simpelweg dat we de pijn die we hebben ervaren, verwerkt hebben en dat we klaar zijn om verder te gaan.
Bovendien kan vergeven zowel jouw mentale welzijn als jouw fysieke gezondheid aanzienlijk verbeteren. Vergeving is een stressmoordenaar. Het vermindert angstgevoelens en verlicht depressie. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die wrok en woede koesteren, aan veel meer psychische stoornissen lijden.
Alles bestaat uit energie, energie die trilt. Vergeving zorg ervoor dat ons hart hoger trilt. Onze trilling hangt dus af van onze staat van ”zijn”. En hoe hoger je trilling is, hoe meer je vanuit je hart kunt leven. Als je iemand vergeeft laat je het los en zal je meer ruimte en tijd krijgen om positieve gedachten te hebben, positieve zaken aan te trekken, meer in jezelf te gaan geloven om je hart te kunnen volgen. En dat is juist de bedoeling. Zo houd je je hart gezond.
En om het effe luchtig te houden. De paashazen brengen ons eitjes, die als het begin van alles worden gezien. Symbool voor nieuw leven. Heb je je al eens afgevraagd wat er het eerst was, de kip of het ei?
Ik ben Katrien. Ik ben cardio preventie coach.
Welkom in mijn wereld van ont-moeting van gezondheid. Samen schrijven we jouw voorschrift voor gezondhheid. Hoe doe ik dat? Ik vertel er binnenkort alles over in het splinternieuwe onlineprogramma Denk en word gezond. Heb je meer informatie nodig? Stel gewoon je vraag op hello@gezondheidslabo.be Je kunt ondertussen wel al een kijkje nemen op de Facebookpagina of Instagram.
Ondertussen blijf gezond. Tot binnenkort.
Pssss….wil je meer weten over ons samenwerking… klik hier
Één reactie
goud mengkraan uittrekbaar
zowel groot als indrukwekkend blog. Ik echt wil bedanken, voor het aanbieden van ons veel beter details.