De kransslagaders zijn de bloedvaten die de hartspier van zuurstof voorzien
Wanneer een vetophoping zich ineens losscheurt in een bloedvat, kan een kransslagader plotseling geheel of gedeeltelijk worden afgesloten.
Dan krijgt het deel van het hartspierweefsel dat bevloeid werd door de afgesloten kransslagader, geen zuurstofrijk bloed meer en sterft het af. Dit noemt men een hartinfarct of hartaanval.
Ik vergelijk dit met de motor van een auto om het mechanisme van hartfalen begrijpelijk te maken. De auto rijdt zolang als er genoeg brandstof voor is. Zelfs bij een volle tank zal deze echter gaan stikken en haperen wanneer de brandstof toevoerleidingen lekken of vervuild zijn.
Om dit goed te begrijpen geef ik jullie een visueel voorbeeld. Stel je voor.
Laten we aannemen dat de motor van onze auto vier cilinders heeft. Als ten minste één niet genoeg brandstof krijgt, verstoort dit de werking van de motor. Het hart heeft drie coronaire hoofdvaten, dit zijn de brandstoftoevoerkanalen, onze drie cilinders.
Als er één gecorrodeerd of taps toeloopt, begint het hart te “stikken” en wordt het ongemakkelijk, vooral tijdens inspanning, wanneer de vraag naar “brandstof” toeneemt.
Zoals je ziet spelen de kransslagaders een belangrijke rol binnen de werking van het hart. En het is niet alles. Het is een hartinfarct wanneer de toevoer van bloed naar een deel van het hart stopt. Het hart kan zijn werk dan minder goed doen. Het deel van het hart dat achter de verstopping ligt krijgt geen zuurstof meer en raakt beschadigd.
Zo werkt ons hart.
Ik ben Katrien. Ik ben cardio preventie coach. Ik help vrouwen voor hun hart te zorgen. Heb je meer informatie nodig? Stel gewoon je vraag op hello@gezondheidslabo.be Je kunt ondertussen wel al een kijkje nemen op de Facebookpagina of Instagram.
Samen ont-moeten we gezondheid.
Blijf gezond.
Laat een reactie achter