Weten is de eerste stap naar gezondheid. En alles begint met de eerste stap.
Niet zo lang geleden heb ik een artikel gelezen over cholesterol. De auteur beschrijft cholesterol als een stof die heel positief is en die we voor ons lichaam nodig hebben. Aan de andere kant zie je in elke krant reklame staan over cholesterol verlagende middelen. Wat is dan eigenlijk cholesterol? Ik geef je hier een helder antwoord op de vraag rond cholesterol en de impact ervan op de gezondheid van ons hart.
Je hebt cholesterol nodig. Juist. Uit je voeding te halen 30% of door het lichaam aangemaakt, 70%. Cholesterol is een vetachtige stof (een lipide) die een belangrijke rol speelt in het leven van onze cellen. Geproduceerd door ons lichaam (lever), het is een belangrijk bestanddeel van celmembranen en een voorloper van hormonen, vitamine D en galzuren.
Is er een “goede” en een “slechte” cholesterol. Neen. Er is maar één soort cholesterol, die noch goed noch slecht is. De koppeling van cholesterol aan een proteïne geeft een lipoproteïne, waardoor het lipide oplosbaar is in het bloed.
Voor cholesterolgehalte in het bloed zijn er twee lipoproteïnen van belang: die met een hoge dichtheid (HDL) en die met een lage dichtheid (LDL).
HDL (High Density Lipoprotein) is voornamelijk verantwoordelijk voor het transport van cholesterol vanuit de vaatwand naar de lever. De lever zorgt er vervolgens voor dat het cholesterol het lichaam verlaat via de ontlasting. Die cholesterol blijft niet achter in onze bloedvaten, vandaar genoemd een goede cholesterol.
LDL (Low Density Lipoprotein) is onder andere verantwoordelijk voor het transport van cholesterol van de lever naar de organen. De kans is dan groot dat die waarschijnlijk in de bloedvaten zal terechtkomen, vandaar genoemd als slechte cholesterol.
Door onevenwicht tussen beide lipoproteïnen is de kans groot dat cholesterol zich opstapelt langs de vaatwanden. De kans op vorming van atheromplaatjes, hun barsting en vorming van stolsel is dan groter. Het risico op hartaanvallen of beroertes stijgt aanzienlijk.
Hoe zit het bij ons?
Bij de Belgische bevolking in de leeftijd van 35 tot 84 jaar (ongeveer 5.500.000 personen) zijn er ongeveer 1.700.000 personen van wie het risico op een ernstig cardio- of cerebrovasculair accident binnen 10 jaar meer dan 15% bedraagt. Dit risico bedraagt meer dan 30% voor 350.000 van hen. (https://www.liguecardioliga.be/cholesterol-ok/)
De meeste hartziekten kunnen voorkomen worden? Ja. Dat weet iedereen. Weten is de eerste stap naar gezondheid. En alles begint met de eerste stap. Maar dit bespreek ik in een andere artikel.
Ik ben Katrien. Ik ben cardio preventie coach. Ik ont-moet gezondheid. Hoe doe ik dat? Ik vertel er binnenkort alles over in het splinternieuwe onlineprogramma Denk en word gezond. Heb je meer informatie nodig? Stel gewoon je vraag op hello@gezondheidslabo.be Je kunt ondertussen wel al een kijkje nemen op de Facebookpagina of Instagram.
Blijf gezond. Katrien.
Laat een reactie achter